Cum să îți alegi psihologul/psihoterapeutul?

Alegerea psihoterapeutului este crucială pentru desfășurarea ulterioară a procesului terapeutic. Desigur, propriul psihic, dorința de schimbare/vindecare și uneori destinul – care acționează prin ceea ce noi numim noroc sau șansă – sunt uneori suficiente pentru ca noi să ajungem unde trebuie. Alteori însă, cu precădere atunci când vorbim despre răni, traume și/sau probleme relaționale, alegerea devine încă de la început firul roșu al terapiei, sau altfel spus, indicele de reparare sufletească.
Iată câteva aspecte demne de luat în seamă atunci când ne alegem psihoterapeutul:
1. Este important să te simți confortabil, în largul tău în prezența terapeutului. Acest lucru va înlesni comunicarea și iți permite să îi comunici terapeutului mai ușor așteptările și dorințele tale. Poți încerca să mergi câte o ședință la mai multi terapeuți pentru a vedea cum te simti în prezența fiecăruia iar mai apoi să iei o decizie.
2. Caută să afli cât mai multe lucruri despre tipul de psihoterapie pe care dorești să o urmezi (de ex: psihologie analitică, psihanaliză, psihoterapie gestalt, cognitiv-comportamentală etc) în funcție de obiectivele, așteptările, speranțele și dorințele tale. Există o paletă foarte variată de terapii.
3. Chiar și locul e important! Cum anume te simți în cabinet spune multe despre cum se vor desfășura orele de terapie.
4. Prioritizare. Fa-ți o listă cu lucrurile cele mai importante pentru tine (ce iți dorești de la procesul terapeutic, de la psihoterapeut, de la ora aceea pentru care vei plăti) însă nu uita să o arunci (lista) în cazul în care ai găsit un terapeut cu care ai click-uit din prima. Se întâmplă să fie și așa: să simți încă de la început care este terapeutul potrivit pentru tine!
5. Mergi la terapie doar dacă asta iți dorești tu (nu soția/soțul sau vreun apropiat)! Este important pentru demersul terapeutic dar și pentru rezultat ca acest proces să fie început din propria inițiativă.
!Și nu uita: oamenii sunt diferiți! Așa sunt și terapeuții 🙂 Alege-l pe cel care ți se potrivește!
În final, este important să știi că nu ești singur, și că, în cazul în care există tot soiul de impedimente – de genul dificultăților de ordin financiar sau dacă ești în imposibilitatea de a te deplasa se pot găsi soluții. Mulți psihoterapeuți își adaptează tarifele la situația clienților, unii primesc cazuri pro bono, alții aleg să se deplaseze acolo unde se găsește clientul/pacientul, ori pot oferi varianta de terapie video (via Skype, ș.a).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *